SEMINARIUM MAGISTERSKIE ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ
Zakres programowy:
- Zarządzanie jakością i bezpieczeństwo produktu żywnościowego,
- Narzędzia pomiaru i doskonalenia jakości produktów, systemów, usług,
- Ekonomika jakości,
- Rozwój zrównoważony,
- Rolnictwo ekologiczne i żywność ekologiczna,
- Ekonomika ochrony środowiska, Ekologiczne aspekty opakowalnictwa,
- Ekobilanse,
- Logistyka i magazynowanie,
- Grupy towarowe ze szczególnym uwzględnieniem produktów żywnościowych
SEMINARIUM LICENCJACKIE ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ
Zakres programowy:
- Japońskie techniki doskonalenia jakości (m.in. Lean Management, Kaizen) w przedsiębiorstwach produkcyjnych i usługowych;
- Zagadnienia związane z zarządzaniem jakością wg norm ISO 9000;
- Zarządzanie środowiskiem w przedsiębiorstwie - systemy zarządzania środowiskowego m.in. wg norm ISO 14000, EMAS;
- Ekologiczne aspekty działalności gospodarczej, w tym finansowanie działalności proekologicznej w przedsiębiorstwie; inicjatywy ekologiczne w przedsiębiorstwie; instrumenty zarządzania środowiskowego;
- Ocena oddziaływania na środowisko (OOŚ);
- Zagadnienia związane z rozwojem zrównoważonym; globalne problemy ekologiczne, świadomość ekologiczna;
- Żywność ekologiczna;
- Zagadnienia z zakresu ekonomiki przedsiębiorstw.
SEMINARIUM MAGISTERSKIE ZARZĄDZANIE JAKOŚCIĄ
Zakres programowy:
Zarządzanie przez jakość: Jakość wyrobów, procesów i usług, Systemy zarządzania jakością, w tym systemy branżowe, sektorowe, Audit i certyfikacja, Total Quality Management, Modele Doskonałości (EFQM, CAF, NMBQA, Deming Prize, PNJ), Narzędzia pomiaru i doskonalenia jakości produktów, systemów, usług, Lean Six Sigma, Lean Manufacturing, Japońskie techniki zarządzania jakością Kaizen, Kanban, Hoshin Kanri i inne, Ekonomika jakości, Jakość usług, w tym jakość kształcenia, Zarządzanie jakością i bezpieczeństwo produktu żywnościowego;
Ochrona środowiska: Systemy zarządzania środowiskowego wg ISO 14000 i EMAS, Ekologiczne uwarunkowania działalności gospodarczej, Rozwój zrównoważony, Aspekty środowiskowe w projektowaniu wyrobów, Oceny oddziaływania na środowisko (OOŚ), Rolnictwo ekologiczne i żywność ekologiczna, Ekonomika ochrony środowiska, Ekologiczne aspekty opakowalnictwa, Ekobilanse, Prawo ochrony środowiska;
Towaroznawstwo ogólne i inne wybrane zagadnienia: Opakowalnictwo i znakowanie opakowań, Normalizacja, Certyfikacja wyrobów, Wybrane zagadnienia z technologii, Technologie innowacyjne, Marketing opakowań, Marketing ekologiczny, Grupy towarowe ze szczególnym uwzględnieniem produktów żywnościowych;
Przykładowe tematy prac magisterskich:
- "Analiza ofert jednostek certyfikujących w zakresie systemów zarządzania jakością i pokrewnych"
- "Pomiar jakości usług mammograficznych metodą Servqual na przykładzie Luxmed Diagnostyka Sp. z o.o."
- "Jakość obsługi klienta i sposoby jej mierzenia na przykładzie przedsiębiorstwa X typu contact center"
- "Jakość stron sklepów internetowych"
- "Ocena gotowości firmy X pod względem spełnienia normy ISO 9001"
- "Zastosowanie metod Kano i Servqual na przykładzie stacjo paliw LOTOS"
- "Ocena i porównanie jakości stron internetowych bibliotek wyższych uczelni publicznych w Trójmieście"
- "Organizacja i funkcjonowanie systemu zarządzania bezpieczeństwem i higieną pracy na przykładzie przedsiębiorstwa LOTOS Petrobaltic S.A."